sobota, 20 lipca 2013

Najprostsza bajaderka / The simplest bajaderka


  • 500 g ciasta bez kremu i owoców
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g dżemu, u mnie jagodowy
  • 1 łyżka rumu
  • 50-100 g płatków migdałów
Dodatkowo:
  • posiekane orzechy
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Ciasto pokruszyć dość drobno. 
Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w garnuszku mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w dużej misce. 
Z masy formujemy kulki, polewamy czekoladą i obtaczamy w orzechach lub wiórkach kokosowych.
Odstawiamy w chłodne miejsce aż polewa zastygnie.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam, ile bajaderek takiej klasycznej wielkości wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń