niedziela, 5 lutego 2012

Chlebek domowy / Homemade bread

Mój pierwszy samodzielnie zrobiony chlebek.






















Składniki:

Zaczyn drożdżowy
  • 250g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 450ml ciepłej wody
Składniki suche
  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15g miękkiego masła

Do dużej miski włożyć składniki na zaczyn. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wymieszać razem. 
Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować bochenek lub włożyć do foremki keksowej (zająć tylko 1/2 wysokości) Odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 20 minut.

Smacznego!

Źródło: coffekitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz