Zapraszam na pyszne babeczki.
Byłam bardzo ciekawa jak smakują z maślanką.
Jestem zachwycona.
Składniki na 12 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g cukru
mokre:
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 175 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nadzienie:
- u mnie dżem truskawkowy, z czarnej porzeczki, gorzka czekolada oraz bez nadzienia
- 50 g masła
- 25 g białego cukru
- 25 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Do drugiej dajemy wszystkie mokre składniki, miksujemy do połączenia się ich.
Mokre składniki wlewamy do suchych. Miksujemy do połączenia składników.
Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Po łyżce masy nałożyć do dołków, potem na każdą porcję położyć na przykład pół łyżeczki dżemu i przykryć łyżką masy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, lekko ostudzić. Następnie roztopić 50 g masła. Wymieszać obydwa rodzaje cukru i cynamon. Muffinki smarować rozpuszczonym masłem i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu.
Smacznego!
Źródło
O, z maślanką jeszcze nie piekłam, super sprawa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis! Upiekłam wczoraj do pracy aby osłodzić sobie i koleżankom kontrolę - i zostałam zobligowana do przyniesienia na jutro przepisu :) KONIECZNIE !!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :)
UsuńRobiłam z nutellą (zamiast dżemu) i z tartym jabłkiem (wmieszałam do ciasta). Przepis jest genialny :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z zaprawioną żurawinką i posypałam górę brązowym cukrem - pyszne, chrupiąca góra i pięknie wyrosły, aż żal było zjadać...
OdpowiedzUsuńMniam ;) Ja robiłam z wiśniami drelowanymi ;) Pyszne <3
OdpowiedzUsuń