- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 180 g drobnego cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jabłek
- cukier puder do oprószenia
Żółtka, bardzo miękkie masło i cukier dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do utartych żółtek dodać pianę z białek i stopniowo dosypując mąkę wymieszać na jednorodną masę.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i odrobinę mleka, wymieszać.
Umyte jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć najpierw jasne ciasto, później ciemne. Na wierzchu poukładać jabłka.
Piec 60 minut, w 180°C, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło
Witam kiedyś jadłam u znajomy to ciasto...Znajomi wyjechali,a smak ciasta za mną chodzil i nie mogłam znaleźć przepisu aż do dziś.Jestem przeszcześliwa,że go mam już zapisałam i,że trafiłam na Pani blog przypadkiem...Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robiłam takie ciasto, przepis dość łatwy :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie pyszny - chociaż jak się teraz piecze to i pięknie wygląda i pachnie, aż się doczekać nie mogę kiedy minie to 60 minut!