poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Dwukolorowe ciasto z jabłkami





  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 180 g drobnego cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jabłek
  • cukier puder do oprószenia

Żółtka, bardzo miękkie masło i cukier dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do utartych żółtek dodać pianę z białek i stopniowo dosypując mąkę wymieszać na jednorodną masę.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i odrobinę mleka, wymieszać.

Umyte jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć najpierw jasne ciasto, później ciemne. Na wierzchu poukładać jabłka.
Piec 60 minut, w 180°C, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



Źródło

2 komentarze:

  1. Witam kiedyś jadłam u znajomy to ciasto...Znajomi wyjechali,a smak ciasta za mną chodzil i nie mogłam znaleźć przepisu aż do dziś.Jestem przeszcześliwa,że go mam już zapisałam i,że trafiłam na Pani blog przypadkiem...Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz robiłam takie ciasto, przepis dość łatwy :)
    mam nadzieję, że będzie pyszny - chociaż jak się teraz piecze to i pięknie wygląda i pachnie, aż się doczekać nie mogę kiedy minie to 60 minut!

    OdpowiedzUsuń