wtorek, 30 października 2018

Buraczane ciasto z czekoladą


  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odłożyć.

W blenderze zmiksować na puree ugotowane buraki, jajka i olej. Do zmiksowanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz