- 50 g kakao
- 175 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
- 3 duże jajka
- 200 g oleju
- 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odłożyć.
W blenderze zmiksować na puree ugotowane buraki, jajka i olej. Do zmiksowanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz