piątek, 5 października 2018

Tort Scooby Doo


  • 6 jajek
  • 110 g mąki
  • 160 g cukru
  • 40 g kakao
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier.
Dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.
Do powstałej masy przesiać mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kilku centymetrów rzucić na blat lub podłogę.


  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 250 g mascarpone
Zimną śmietanę umieścić razem z mascarpone w misce. Miksować aż powstanie sztywna masa.

Boki i wierzch ciasta odkroić i pokruszyć. Okruszki posłużą jako posypka.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować połową kremówki, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu i posypać okruszkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz