poniedziałek, 14 października 2013

Ptysie i eklerki / Cream puffs and eclairs

Ciasto

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody

Do garnka wlać wodę i dodać masło. Gdy zacznie się gotować wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie dodać jajka i miksować na najwyższych obrotach.

Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie i podłużne eklerki. Między ciastkami musi być przerwa, ponieważ ciasto troszkę urośnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Upieczone ciastka studzimy na kratce. 

Nadzienie
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.

Ostudzone ciastka wypełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Cake
Butter 125 g
1 cup flour
4 eggs
1 cup water

Pour water into the pot and add the butter. When starts to boil add flour and stir vigorously wooden spoon until the dough is smooth and begins to come away from the walls of the pot. Remove from heat and leave to cool slightly or completely.
When the dough przestygnie add eggs and mix at high speed.

Sleeve confectionery fill the cake. On the plaque lined with baking paper squeeze round cream puffs and eclairs oblong. Between the cookies must be open, because the dough will rise slightly.

Bake in preheated oven at 200 degrees about 20 minutes.
Baked cookies cool down on a wire rack. 

Filling
500 ml śmietany 30-36%
2 tbsp icing sugar

Chilled cream whipped to stiff by adding at the end of whipping powdered sugar.

Once cooled, fill cakes with whipped cream and sprinkle with powdered sugar or chocolate sauce.

Enjoy it!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam - urocze są :) Zawsze robią wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń