wtorek, 15 lipca 2014

Lody pistacjowe (bez jajek) / Pistachio ice cream (without eggs)


  • pół szklanki orzeszków pistacjowych - obranych
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)


Pistacje i miód umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia, zdjąć z palnika. Wlać do malaksera i zmiksować z pistacjami na gładką masę. Jeżeli nie chcemy kawałków pistacji, przelać przez sitko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Schłodzoną mieszankę zmiksować, przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.
Zamrozić.

Smacznego!

Lody, lody dla ochłody

1 komentarz:

  1. Pycha!
    Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń