- 1/2 szklanki wody
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 300 g mleka w proszku
Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.
Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego wyciskamy małe guziczki. Najlepiej robić to w rękawicach kuchennych bo masa jest naprawdę gorąca i trudno utrzymać ją w rękach.
Masę wyciskać na papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Draże można przechowywać w puszcze lub słoiku przez kilka dni.
Smacznego! |
Źródło: namiotle
Fajnie wyglądają..
OdpowiedzUsuń