wtorek, 7 lutego 2012

Draże mleczne



  • 1/2 szklanki wody
  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 300 g mleka w proszku

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.

Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego wyciskamy małe guziczki. Najlepiej robić to w rękawicach kuchennych bo masa jest naprawdę gorąca i trudno utrzymać ją w rękach.

Masę wyciskać na papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Draże można przechowywać w puszcze lub słoiku przez kilka dni.

Smacznego!

Źródło: namiotle

1 komentarz: