niedziela, 2 września 2018

Ciasto z jabłkami i cynamonem


  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w sumie 60 g)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 1 kg jabłek

Dodatkowo

  • 30 g roztopionego masła 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


*lub tyle samo budyniu z cukrem i zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki.

W misie umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Jeżeli używamy to dodać wanilię i utrzeć. Dodawać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia w 3 turach, na zmianę z mlekiem i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonowym cukrem.

Smacznego!


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz