sobota, 1 września 2018

Naleśniki


  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%


Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Patelnię posmarować odrobiną oleju i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Przed każdym smażeniem przypilnować żeby patelnia była nagrzana. W razie przywierania naleśnika do patelni, posmarować ją odrobiną oleju za pomocą np. pędzelka lub kawałka papieru.

Smacznego!

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz