piątek, 13 września 2013

Czekoladowa szarlotka / Chocolate pie


Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

W malakserze połączyć masło, przesianą mąkę i kakao. Gdy powstanie proszek dodać jajka, cukier puder, ekstrakt oraz wodę. Połączyć składniki. Wyrobione ciasto podzielić na pół.
Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki oraz boki na wysokość ok. 2 cm. Schować całość do lodówki.

Nadzienie
  • 6-7 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 g masła
  • 140 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki cukru

Jabłka obrać i usunąć gniazda. Pokroić na małe kawałki. 
W głębokiej patelni lub garnku roztopić masło, dodać połowę jabłek, cynamon i cukier. Przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Gdy jabłka będą miękkie dodać pozostałą część oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Wyjąć blaszkę z lodówki, dno ciasta nakłuć widelcem i wyłożyć nadzienie.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć wzroki. Wyłożyć na wierzch ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Jesze nie jadłam czekoladowej szarlotki,ciekawa,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała szarlotka, dziękuję za przepis. Ja z lenistwa dałem gotowe jabłka prażone szarlotka z Pińczowa. Moje łakomczuchy pochłonęły szarlotkę i chciały jeszcze. Będę musiał zrobić w najbliższym czasie następną. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń