sobota, 31 sierpnia 2013

Tort Iglo / Iglo Cake


  • 400 g biszkoptów ladyfingers
  • 125 ml mleka
  • 60 ml whiskey
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 1 litr śmietany 30-36%
  • 450 g serka śmietankowego
  • 90 g cukru pudru

Do metalowej miski wlać 125 ml kremówki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Miskę o pojemności 2 litry wyłożyć folią spożywczą. 
Do półmiska wlać mleko i whiskey, wymieszać.
Biszkopty maczać w mleku po 2 sekundy z obu stron. Wyłożyć nimi dno i boki miski, tak aby ścisło do siebie przylegały.

W misce miksera ubić 250 ml śmietanki i dodać ostygniętą, rozpuszczoną czekoladę z początku przepisu.
Czekoladową masę wyłożyć do miski z biszkoptami.

W misce od miksera wymieszać 250 ml kremówki, serek śmietankowy i cukier puder. Miksować na wysokich obrotach aż masa zgęstnieje. Gotową masę wyłożyć do miski, na masę czekoladową. Przykryć folią, tak aby dotykała masy i zostawić w lodówce na noc.

Zdjąć folię z wierzchu miski, położyć płaski talerz do góry dnem i delikatnie przekręcić miskę i wyjąć ciasto.

Pozostałą część kremówki ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na wierzch ciasta.

Smacznego!


2 komentarze: