czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasteczka czekoladowe z kefirem


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 80 g kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki kefiru / maślanki
  • 2 szklanki czekoladowych chipsów lub posiekanej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę pszenną przesiać, dodać sól oraz sodę oczyszczoną.
Roztopić masło, gorące wlać do miski. Dodać kakao i zmiksować. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, kefir, Zmiksować składniki.
Miksując dodać mąkę. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki o średnicy 3-4 cm lub za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta - jedno ciastko to pół łyżki - zostawiając odstępy między ciastkami.
Piec 10 - 12 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać chwilę aż ciastka przestygną - gorące będą zbyt miękkie żeby przenieść je na kratkę.

Smacznego!

1 komentarz: