wtorek, 14 czerwca 2016

Klopsiki w sosie koperkowym

Pulpety
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • jajko
  • mąka pszenna
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
Sos
  • 500 ml wody
  • garść mrożonej, krojonej włoszczyzny
  • łyżeczka masła
  • garść posiekanego koperku

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odstawić na 15 minut. 
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, solą i pieprzem. Bułkę odcisnąć z mleka i dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą.
Formować pulpeciki i obtoczyć w mące. Krótko smażyć na rozgrzanym oleju.

W garnku zagotować wodę, dodać włoszczyznę oraz masło.
Dodać podsmażone pulpeciki i gotować około 20 minut. Wsypać koperek i zamieszać.

Smacznego!


1 komentarz: