sobota, 30 czerwca 2012

Salami / Salami cake


  • 300g herbatników
  • 150g masła
  • 200g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki rumu - opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g migdałów
  • cukier puder do obtoczenia


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
200g herbatników zmielić, pozostałe 100g pokruszyć na duże kawałki. Orzechy w zależności od gustu zostawić w całości lub przedzielić na pół i dodać do herbatników.
Roztopioną czekoladę zmiksować z masłem, cukrem i jajkami (dodać rum). Gotową masę wlać do herbatników. Wymieszać - najłatwiej ręką.
Owinąć w papier do pieczenia i folię spożywczą aby uformować odpowiedni kształt.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - po godzinie można poprawić kształt ciasta.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Nawet nie jadłam nigdy czegoś takiego, wygląda nie jak salami, a jak salceson :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczny blog. Trafiłam tu przypadkiem z Durszlaka. Zaintrygowała mnie nazwa przepisu. Ale rzeczywiście wygląda jak salami ;). Do tego nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, ale czy aby nie za słodkie? :)

    ****
    A tak nawiasem zapraszam do siebie na bloga. Dopiero rozpoczynam przygodę z kulinarnymi zapiskami w internecie. Będę Cię odwiedzać na bieżąco - zostałam 'Obserwatorem'
    Pozdrawiam
    smakiempisany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Na pewno wpadnę w stronkę.
      Ciasto nie jest za słodkie dzięki gorzkiej czekoladzie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. słodko :) fajny sposób na słodkie chwile

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wygląda i pewnie bosko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń