środa, 15 sierpnia 2018

Wiosenne ciasto z owocami i galaretką


Biszkopt
  • 4 jajka
  • 45 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 110 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec partiami cukier.
Do ubitych białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką.
Do powstałej masy dodać masę jajeczną, wymieszać.
Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto przekroić na dwie części.

Śmietana kremówka
  • 300 g śmietany 30-36%
  • 20 g cukru
Zimna śmietanę ubić z cukrem do powstania sztywnej masy.

Owoce
  • kiwi
  • kiwi gold
  • grapefruit
  • pomarańcza
Owoce obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3-5 mm. Kiwi zalać wrzątkiem na kilka sekund.

Do tortownicy włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować połową kremówki, wyłożyć plasterki owoców według uznania, przykryć je pozostałą częścią ubitej śmietany oraz przykryć drugim blatem ciasta.
Schować do lodówki.

Masa jogurtowa
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru
  • 100 g śmietany 30-36%
  • 5 g żelatyny
Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody, zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Następnie podgrzać w mikrofali lub w garnku (nie zagotować) aby żelatyna się rozpuściła.
Jogurt wymieszać za pomocą rózgi kuchennej razem z cukrem. Kremówkę ubić i dodać do jogurtu. Przestudzoną, płynną żelatynę dodać do masy i wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć masę jogurtową, wyrównać i ponownie schować do lodówki na około 30-40 minut aż masa stężeje.

  • 1 przeźroczysta galaretka
  • 300 ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody.
Wylać około 100 ml galaretki na masę jogurtową, schować do lodówki.
Gdy płyn stężeje ułożyć plastry owoców i wylać pozostałą część galaretki, schować do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz