sobota, 4 sierpnia 2018

Przekładaniec Agi

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru 
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao


Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru 
  • 500 ml mleka 
  • 200 g kostka masła


Masa kajmakowa:

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 200 g masy krówkowej


Masa śmietanowa:

  • 350 g śmietanki kremówki 30%
  • łyżka cukru pudru


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Biszkopt ciemny: 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: 
450 ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Masę wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. pyszne ciacho! Serdecznie zapraszamy do dołączenia bloga kulinarnego do serwisu Rondel
    https://www.rondel.pl/

    OdpowiedzUsuń