wtorek, 31 lipca 2018

Jogurtowiec malinowy na zimno

Spód:

  • 70 g masła
  • 120 g okrągłych biszkoptów

Masa jogurtowa:

  • 300 g malin
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny *


Spód:
Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć ręką lub dnem szklanki i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na czas robienia masy.

Masa serowa:
Maliny opłukać, osuszyć a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała. Następnie podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.  
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać. Dodać do reszty masy i szybko zmiksować. 
Gotową masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby dobrze stężała.

*proponuję dać 6 łyżeczek

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz