poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Bułeczki z cukrem / Buns with sugar



  • 370 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 7 g suszonych drożdży instant 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 3 jajka 
  • 170 g miękkiego masła 
  • brązowy cukier do posypania
  • odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta 



Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, mleko i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypanej mąką tortownicy, podzielić na 12 równych części. Uformować 12 kulek i ułożyć je w odstępach minimum 5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, aż wierzch bułeczek będzie miał złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz