- 370 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drobnego cukru
- 7 g suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- brązowy cukier do posypania
- odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, mleko i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypanej mąką tortownicy, podzielić na 12 równych części. Uformować 12 kulek i ułożyć je w odstępach minimum 5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, aż wierzch bułeczek będzie miał złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz