wtorek, 5 czerwca 2012

Pani Popo

Fantastyczne bułeczki
rodem z tropikalnych wysp.

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki suchych drożdży
  • 1/4 szklaki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru


Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę i wsypać drożdże. Odstawić i poczekać aż drożdże zaczną się pienić.
Dodać olej, szczyptę soli i za pomocą miksera albo ręcznie wyrabiać ciasto.  Dodawać powoli mleczko kokosowe aż ciasto zacznie odchodzić od miski ( około pół puszki ).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i poczekać aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, ułożyć w tortownicy. Ponownie przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość.



Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Pozostałą część mleka zmiksować z cukrem, polać nim bułeczki. Dla dekoracji można posypać cukrem. 















Piec około 40 minut na złoty kolor i aż bułeczki wchłoną mleko.



Smacznego!

*podczas pieczenia w tortownicy mleko kokosowe może wyciekać, więc proponuję na dno piekarnika postawić inna blaszkę.

9 komentarzy:

  1. Ależ to fajny przepis, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, uwielbiam smak kokosa więc chętnie wypróbuje na najbliższe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja sobie zapisałam przepis! dam znać jak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i muszę dodać - pysznie czyta się i ogląda taki post w porze śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę wszystkim smacznego :) i koniecznie pochwalcie się jak Wam smakowały

      Usuń
  5. Efekt wyśmienity, bułeczki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tak, bułki wychodzą wystarczająco słodkie. Dla mnie nawet troszkę za bardzo.

      Usuń
    2. Już zrobiłam..i prawie zjedzone..

      Usuń