piątek, 19 października 2012

Cytrynowe piegowate bułeczki śniadaniowe / Freckled lemon scones for breakfast


  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina mleka
  • 4 łyżki oleju
  • skórka z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki ziaren maku
Glazura
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

W szklance połącz wodę, drożdże i cukier, odstaw na 5 minut. Dodaj roztrzepane jajko i dolej tyle mleka aż szklanka będzie pełna.

Do miski miksera dodaj mąkę, sól i ziarna maku, wymieszaj.
Dodaj miksturę z drożdży, olej, skórkę z cytryny i miksuj na średnich obrotach około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny.

Wysmaruj tortownicę tłuszczem, uformuj kule z ciasta i ułóż je. Nakryj ponownie folia i odstaw na 1 godzinę.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Wyjmij i wystudź na kratce.

Glazura
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny aż powstanie gładka masa. Polej jeszcze lekko ciepłe bułeczki.

Smacznego!


3 komentarze: