piątek, 9 marca 2012

Cytrynowe bułeczki

Cudowne bułeczki.
Warte czasu jaki trzeba im poświęcić.
Ze słodką kruszonką można podać jako ciasto.
Przepis podaje po małej modyfikacji
Po oryginał zapraszam tutaj.


  • 300 g mąki
  • 6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • kruszonka



Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 godz. Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny). Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C, wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!


Wiosna zawitała w ogródku



1 komentarz:

  1. Wspaniałe! Aż mam ochotę sięgnąć po jedną...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń