poniedziałek, 7 maja 2012

Gulasz francuski z czosnkiem / French stew with garlic


  • 1kg cielęciny bez kości
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 główki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki bulionu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz


Umytą i osuszoną cielęcinę pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki, posypać pieprzem i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i zostawić na 2 godziny w lodówce.

W rondelku silnie nagrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając smażyć na silnym ogniu 5 minut. Dodać drobno posiekany czosnek, bułkę tartą, przecier pomidorowy, cukier i bulion (u mnie szklanka bulionu warzywnego). Wymieszać, zmniejszyć ogień, wlać wino (pominęłam ze względu na dziecko) posolić i dusić na małym ogniu ok. 40-60 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz