poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bunuelos



  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i wlewamy masę mleczną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy olej (w oryginale do 170 stopni). Toczymy w dłoniach kulki nie większe od orzecha włoskiego i smażymy do zarumienienia. Usmażone odsączamy z oleju i przekładamy na papierowe ręczniki. Przestudzone przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Źródło

2 komentarze:

  1. wygladają fajnie, może by tak nadziać dżemem?

    OdpowiedzUsuń