sobota, 23 czerwca 2012

Omlet biszkoptowy / Biscuit omelet




  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • masło do smażenia



Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzanej patelni roztopić trochę masła, wyłożyć ciasto i przykryć pokrywką. Gdy omlet trochę stężeje i zrumieni się od spodu odwrócić go na drugą stronę. Smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty do zrumienienia. Zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. tak sie zastanawiam po co dawac do ubitych bialek proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez oczywiście, ja jednak cytowałam autorkę

      Usuń