poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sernik Osaka / Cheesecake Osaka


  • 140g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 50g masła
  • 250g twarożku mielonego
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 60g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli

W kąpieli wodnej roztopić twaróg, masło i mleko. Schłodzić, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, żółtka i sok z cytryny. Dobrze zmiksować.

Białka ubijać na małych obrotach aż się spienią, dodać sól i cukier, zwiększyć obroty miksera i ubijać do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.

Wymieszać obie masy łyżką i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą) przez 1godz 10min w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Z chęcią bym zjadła taki kawał pysznego sernika;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie puszyste serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak lekko i delikatnie. Jestem pod wrażeniem, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ale bym zjadła kawałeczek:) Kusisz i kusisz, bardzo ładnie się prezentuje ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo delikatny sernik.
    Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na bardzo puszysty. Moje serniki są zazwyczaj dość ciężkie, z przyjemnością spróbowałabym Twojego - tak dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń