czwartek, 20 września 2012

Zupa z kurczakiem / soup with chicken


  • 5 szklanek wywaru z kury
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały por
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • makaron
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wlać wywar i wodę. Dorzucić cebulę, 2 marchewki, pietruszkę, pierś z kurczaka i przeciśnięty czosnek.
Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut.

Przelać rosół tak aby nic poza wywarem w nim nie pływało. Kurczaka wyczyścić i poszarpać na małe kawałki, dodać do rosołu, przykryć i odstawić.

W garnku na zupę podgrzać oliwę, dodać do niej pokrojoną marchewkę, pora i tymianek.
Smażyć około 10 minut aż warzywa zmiękną.

Do garnka wylać połowę wywaru, przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać resztę rosołu z kurczakiem i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ugotować makaron.

Smacznego!


1 komentarz: