czwartek, 11 października 2012

Bułeczki z serkiem ricotta / Buns with ricotta cheese


  • 6 kubków mąki
  • 2 szklanki sera ricotta
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • skórka z cytryny
  • 60 g świeżych drożdży lub 1,5 opakowania suchych
  • 100 g rodzynek (można pominąć)

Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, wodę i zamieszaj.
Dodaj olej, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka i połowę skórki. Składniki wymieszaj a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 minut.
Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto rośnie zajmujemy się serowym nadzieniem.
W średniej misce wymieszaj ser, rodzynki, pozostały cukier, jajko oraz pozostałą skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko razem i wstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto w prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, pokrój je w kwadraty 7x7cm.
Każdy kwadrat rozwałkuj do rozmiaru 14x14cm. Na środek połóż po dwie łyżeczki masy serowej i zawiń bułeczki w dowolny kształt, pilnując żeby farsz nie wyciekał.
Wierzch bułeczek posmaruj jajkiem i odstaw je na 10 min. Piecz 30-35 minut.

Upieczone bułeczki wystudź na kratce i po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. wyglądają wspaniale,takie złociste,mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. każdą bułeczkę chętnie pochłonę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bułeczki:)
    Chciałabym ,żeby moje były takie wyrośnięte...
    Niestety robi się coraz chłodniej i ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć.
    :(

    OdpowiedzUsuń