sobota, 17 listopada 2012

Tort makowy z mascarpone / Poppy seed cake with mascarpone


Biszkopt makowy
  • 8 jajek
  • 300 g maku
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 60 g przesianej bułki tartej
  • 4-5 kropel olejku migdałowego

Mus czekoladowy
  • 250 g mascarpone
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie śmietan-fix

Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 5-6 łyżek kremówki

Pierwszy dzień
Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy i studzimy. Mielimy 2 razy np. maszynką do mięsa.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do czasu aż masa stanie się biała i puszysta. Do masy dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20-22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Drugi dzień
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Biszkopt kroimy na dwie części. Dolną umieszczamy w tortownicy, w której ciasto się piekło, wykładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa. Smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Bardzo ciekawy pomysł na ten biszkopt (który już chyba po dodaniu maku traci typowo biszkoptowy charakter?).
    I masa czekoladowa zdecydowanie taka jak lubię. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem traci już smak tradycyjnego biszkoptu ale jest to fantastyczne połączenie, które każdemu mogę polecić.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. wspaniały tort dla wielbicieli maku i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny! i jaki elegancki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, można przygotować na święta zamiast makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudowny tort! Do tego jeszcze makowy!! Odlot!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda imponująco i bardzo dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń