czwartek, 22 listopada 2012

Trdlo



  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka
  • cukier
  • brązowy cukier
  • cynamon

Do małej miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz odrobinę mleka. Odstawić na 5-10 minut.

Do miski od miksera wsypać mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodać rozpuszczone drożdże, jajka, mleko, ekstrakt oraz masło. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie. Odstawić na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i wyciąć paski o szerokości 3-5 centymetry.

Składniki posypki wysypać ze sobą. Proporcje według własnego gustu.
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wałek do ciasta lub butelkę owinąć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Nawinąć na to pasek ciasta lekko nakładając na siebie. Obtoczyć w posypce. Papier/folię zsunąć, brzegi zagnieść do środka i położyć w pozycji stojącej na blaszkę. I tak samo postępujemy z każdym paskiem ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Smaczne na ciepło oraz zimno.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. No fajne. A myślałam, że nie da się tych ciastek upiec w domu:)

    OdpowiedzUsuń