- 200 g makaronu papardelle
- 100 g wędzonego boczku
- łyżka oliwy z oliwek
- 50 g sera rokpol
- 150 g sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki lub świeże pomidory
- 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- pieprz
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać pieprz.
Gdy boczek się lekko zarumieni dodać białe wino, gotować aż alkohol wyparuje.
Boczek wyjąć z patelni.
Do tłuszczu który pozostał na patelni dodać sos pomidorowy (gdy używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy na kawałki)
Sos smażyć 5-10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron.
Do sosu pomidorowego dodać starty ser, wymieszać i dodać usmażony boczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz