sobota, 1 grudnia 2012

Papardelle z boczkiem / Papardelle with bacon


  • 200 g makaronu papardelle
  • 100 g wędzonego boczku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g sera rokpol
  • 150 g sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki lub świeże pomidory
  • 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • pieprz

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać pieprz.
Gdy boczek się lekko zarumieni dodać białe wino, gotować aż alkohol wyparuje.
Boczek wyjąć z patelni.

Do tłuszczu który pozostał na patelni dodać sos pomidorowy (gdy używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy na kawałki)
Sos smażyć 5-10 minut.

W międzyczasie ugotować makaron.

Do sosu pomidorowego dodać starty ser, wymieszać i dodać usmażony boczek.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz