- 500 g żołądków drobiowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 ziarenek pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka lub mała cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- majeranek
Żołądki umieścić w garnku i wlać wodę, tak żeby mięso było przykryte. Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować 2-3 minuty. Odcedzić i przepłukać je pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie pozostawić na sicie.
Na patelni usmażyć cebulę, czosnek i seler drobno posiekane z łyżką oliwy z oliwek.
Gdy cebula się zeszkli dodać mięso i smażyć na małym ogniu kolejne 2 minuty.
Pomidory sparzyć w celu zdjęcia skórki. Pokroić w drobną kostkę i dodać do żołądków razem z ziarenkami pieprzu i cayenne. Wymieszać i wlać 200 ml wody. Przykryć i dusić gulasz na małym ogniu.
Sprawdź gulaszu po około 20-25 minut, a w razie potrzeby dodać 100 ml wody.
Kiedy mięso jest gotowane dodać posiekaną natką pietruszki i majeranek.
Smacznego!
Przepyszne żołądki, ale nie zawsze mamy pod ręką świeże pomidory. Wtedy daję POMIDORI - przecier pomidorowy z Gomaru Pińczów. Potrawa jest wspaniała, polecam. Pozdrawiam Jurek.
OdpowiedzUsuń