- 12 plastrów wędzonego boczku
- 2-3 małe bagietki
- 6 jajek
- 3 łyżki mleka
- szczypior
- ser żółty - ilość według upodobań
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Bekon pokroić w cienkie paski i podsmażyć na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
Wyłożyć go na ręcznik kuchenny w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Wierzch bagietki wyciąć i usunąć miąższ ze środka.
W dużej misce ubić delikatnie jajka za pomocą widelca, dodać mleko i bekon. Przyprawić solą i pieprzem według upodobań.Szczypiorek posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do jajek. Wymieszać.
Bułki położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę z jajek przelać do bagietek.
Piec 35-40 minut aż masa jajeczna spuchnie.
Pokroić na mniejsze kawałki lub podawać w całości.
*Jeżeli bekon zacznie się za bardzo przypiekać przykryć bułki kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego!
Swietne na weekendowe sniadanie!
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco-uwielbiam bekon z jajkiem ;D
OdpowiedzUsuń