środa, 12 grudnia 2012

Zapiekane jajka z bekonem / Baked egg with bacon


  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 2-3 małe bagietki
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • szczypior
  • ser żółty - ilość według upodobań
  • sól i pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Bekon pokroić w cienkie paski i podsmażyć na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
Wyłożyć go na ręcznik kuchenny w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Wierzch bagietki wyciąć i usunąć miąższ ze środka.

W dużej misce ubić delikatnie jajka za pomocą widelca, dodać mleko i bekon. Przyprawić solą i pieprzem według upodobań.Szczypiorek posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do jajek. Wymieszać.

Bułki położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę z jajek przelać do bagietek.

Piec 35-40 minut aż masa jajeczna spuchnie.
Pokroić na mniejsze kawałki lub podawać w całości.


*Jeżeli bekon zacznie się za bardzo przypiekać przykryć bułki kawałkiem folii aluminiowej.

Smacznego!



2 komentarze: