czwartek, 13 grudnia 2012

Kopytka serowe w sosie śmietankowym / Cheese dumplings in creamy sauce

Kopytka

  • 500 g twarożku
  • 2 jajka
  • 60 g kaszy mannej
  • szczypta soli
Sos

  • 3 saszetki cukru waniliowego
  • 300 g śmietany 18%
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru

Wszystkie składniki na sos wymieszać w dużej misce.

Składniki na kopytka wymieszać ze sobą.
Formować kuleczki lub masę nałożyć na łyżkę, następnie drugą łyżka zebrać połowę masy.

Kopytka wkładać do gotującej się, osolonej wody, przykryć i gotować około 10 minut.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kopytka na talerz.

Gorące ale osuszone kopytka włożyć do sosu i delikatnie wymieszać.



*Ciepłe kopytka rozpuszczą grudki masła.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz