wtorek, 4 grudnia 2012

Duszone żołądki w pomidorach / Chicken stomachs stewed in tomatoes


  • 500 g żołądków drobiowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 ziarenek pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  • majeranek

Żołądki umieścić w garnku i wlać wodę, tak żeby mięso było przykryte. Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować 2-3 minuty. Odcedzić i przepłukać je pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie pozostawić na sicie.

Na patelni usmażyć cebulę, czosnek i seler drobno posiekane z łyżką oliwy z oliwek.
Gdy cebula się zeszkli dodać mięso i smażyć na małym ogniu kolejne 2 minuty.

Pomidory sparzyć w celu zdjęcia skórki. Pokroić w drobną kostkę i dodać do żołądków razem z ziarenkami pieprzu i cayenne. Wymieszać i wlać 200 ml wody. Przykryć i dusić gulasz na małym ogniu.

Sprawdź gulaszu po około 20-25 minut, a w razie potrzeby dodać 100 ml wody.
Kiedy mięso jest gotowane dodać posiekaną natką pietruszki i majeranek.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Przepyszne żołądki, ale nie zawsze mamy pod ręką świeże pomidory. Wtedy daję POMIDORI - przecier pomidorowy z Gomaru Pińczów. Potrawa jest wspaniała, polecam. Pozdrawiam Jurek.

    OdpowiedzUsuń