sobota, 5 stycznia 2013

Smalec / Lard


  • 500 g słoniny
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól i pieprz

Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wrzucić do wysokiego rondelka i gotować. Gdy zacznie się topić dodać pokrojony boczek i smażyć aż skwarki się zarumienią. Dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Chwilę całość podsmażyć i przelać do czystych słoików. Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Eh, niestety kiedyś lubiłam za bardzo i mam teraz pokutę - wysoki poziom cholesterolu i problemy z sercem. Niestety smaluszkowi musiałam powiedzieć "papa" i zastąpić na tłuszcze roślinne, które obniżają cholesterol...

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze nie laczyc tluszczu i jajek z cukrem (sacharoza) i innymi chemicznymi slodzikami to nie bedzie problemow z poziomem cholesterolu :-)

    OdpowiedzUsuń