piątek, 2 sierpnia 2013

Tarta z borówkami / Tart with blueberry



Ciasto kruche:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko


Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i cukier. Palcami połączyć składniki aż powstaną grudki. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwinąć z foli, odłożyć 1/3 ponownie do lodówki. Pozostałą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tarty. Spód podziurkować widelcem. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Nadzienie:

  • 0,5 szklanki zmielonych płatków migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 400 g borówek


W misce wymieszać mąkę, cukier, zmielone migdały i roztopione masło. Mieszankę wyłożyć na przygotowane ciasto, na wierzch wysypać borówki.

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • 4 łyżki cukru perlistego

Formę na tartę o średnicy 23 cm posmarować masłem. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wyjąć z lodówki resztę ciasta, rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć je przeplatając ze sobą na wysypane borówki. Końce przykleić do brzegów.  Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz