sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasteczka szarlotka / Applepie Cookies

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • żółtko
  • chłodna woda

W malakserze wymieszać mąkę, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę oraz ziarna wanilii. Dodać żółtko i łyżeczkę wody. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć dodać kolejną łyżeczkę wody.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

Nadzienie

  • 3 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda. Jabłko pokroić w plasterki i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, cynamon i cukier. Wymieszać.

Dodatkowo

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • żółtko
  • 2 łyżeczki wody
  • cukier perlisty lub waniliowy do posypania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką na cienki placek o długości około 30 centymetrów. Wycinać paski i szerokości ok. 2,5 cm.
Paski ciasta posmarować roztopionym i schłodzonym masłem, położyć 5-7 plasterków jabłka i zwinąć w rulonik. Powstałe ciasteczka posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Posypać cukrem.
Piec 15-20 minut.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe ciasteczka,pięknie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo i bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój tato bardzo je lubi i często kupuje a tak prosto je zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł! i można je spokojnie zabrać w podróż :)

    OdpowiedzUsuń