piątek, 18 grudnia 2015

Pieczone jabłko



Ciasto
  • 200 g mąki
  • 0,5 łyżeczki drożdży suchych - użyłam Delecta
  • szczypta soli
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 130 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
Dodatkowo
  • jabłko
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru brązowego
  • paluszki
  • pestki dyni lub migdały
  • Delecta Decorada smak truskawkowy i mango
  • mleko do smarowania ciasta

W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Dusić do miękkości na patelni.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 10 części. Każdą delikatnie spłaszczyć i nałożyć uduszone jabłka. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę, wsadzić do foremek. Odstawić na 30 minut.

Ciasto posmarować mlekiem, paluszki połamać i wsadzić jako ogonek. Pestki dyni lub migdały ułożyć jako listki. Posypać maczkiem Decorada. Piec 15-20 minut do zarumienienia.

Smacznego!


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

1 komentarz: