czwartek, 17 marca 2016

Czekoladowy torcik z kremem mleczno - orzechowym

Przepis bierze udział w konkursie Wedel

Jasny biszkopt
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Ciemny biszkopt
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 12 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru brązowego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
Masa
  • 200 g orzechów laskowych
  • 250 ml mleka
  • 400 g masła
  • szklanka cukru pudru
Dodatkowo
  • 1,5 szklanki zaparzonej kawy zbożowej
  • gorzka czekolada

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jasny biszkopt: mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz po jednym żółtku, ciągle miksując.
Do masy delikatnie dodać mąki, wymieszać do połączenia składników, dodać wodę i ponownie wymieszać. 
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec około 30 minut, do suchego patyczka.

Ciemny biszkopt, składniki podane na dwie blaszki: mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku, ciągle miksując.
Do masy delikatnie dodać mąki, wymieszać do połączenia składników, dodać wodę, kakao i ponownie wymieszać. 
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec około 30 minut, do suchego patyczka.
Z ciemnego biszkoptu ściąć wierzch i go pokruszyć ręcznie lub w malakserze .

Masa: orzechy laskowe zmielić w malakserze. Zalać gorącym mlekiem i zostawić do ostygnięcia.
Przecedzić orzechy na sitku pozbywając się nadmiaru mleka.
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy i zmiksować do połączenia składników. Podzielić na 3 porcje.

Ciemny biszkopt nasączyć 0,5 szklanki kawy, wyłożyć 1/3 kremu. Następnie położyć jasny biszkopt, nasączyć 0,5 szklanki kawy oraz wyłożyć 1/3 kremu. Na wierzch położyć ciemny biszkopt, nasączyć kawą oraz wyłożyć resztę kremu. Posypać pokruszonym ciastem oraz zetrzeć czekoladę na tarce.

Ciasto schować do lodówki na minimum 40 minut.

Smacznego!


1 komentarz: