wtorek, 14 lutego 2012

Róże maślane



  • 200 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 220 g mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli



Ze wszystkich składników zagniatamy szybko kruche ciasto, następnie formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Zimne ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką koła. Układamy je tak aby lekko nachodziły na siebie.



Zwijamy koła w luźny rulon. Zwinięte ciasto przekrawamy na pół. Z  jednego rulonu otrzymujemy dwie róże. Róże lekko ściskamy przy podstawie i ustawiamy je na blaszce.



Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Źródło: namiotle

5 komentarzy: