środa, 15 lutego 2012

Gniazda

Każdy kto robił kiedyś ptysie powinien znać to ciasto.

  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody


Mąkę przesiać.
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto miksować i wbijać jajka. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Papier do pieczenia posmarować olejem, wyciskać ciasto dowolnej wielkości. Wyciąć papier wokół pączków.
Olej rozgrzać. Partiami wkładać pączki, papierem do góry. Po minucie usunąć papier. Smażyć aż ciasto się zarumieni. Wyjąć i studzić na kratce.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z wrzątkiem. Pączki polać lukrem.

Smacznego!


Lukier powinien być w miarę płynny, gdyby był za gęsty można dodać troszkę wody.


2 komentarze:

  1. uwielbiam pączki hiszpańskie :) A jeszcze taki kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie się skuszę na jednego;)

    OdpowiedzUsuń