środa, 15 lutego 2012

Rogal z makiem / Croissant with poppy seeds

Zrobiłam z połowy porcji, wyszły mi 4 rogaliki. 
Teraz tego żałuję. Są pyszne. 
Mimo iż długo trzeba na nie czekać to naprawdę bardzo polecam.


Składniki na 8 rogali:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • mak 





Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jedno jajko, wodę, sól, łyżkę rozpuszczonego masła i drożdże z mlekiem. Całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 
Następnie rozwałkować na okrągły placek, wierzch posmarować trzema łyżkami masła.
Nożem podzielić na osiem trójkątów.
Każdy zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Blaszkę przykryć i odstawić na około 40 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Piec około 20 minut w 180 C.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. mm.. ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rogale z makiem, a takie robione w domu muszą być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń