Zrobiłam z połowy porcji, wyszły mi 4 rogaliki.
Teraz tego żałuję. Są pyszne.
Mimo iż długo trzeba na nie czekać to naprawdę bardzo polecam.
Składniki na 8 rogali:
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- mak
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jedno jajko, wodę, sól, łyżkę rozpuszczonego masła i drożdże z mlekiem. Całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie rozwałkować na okrągły placek, wierzch posmarować trzema łyżkami masła.
Nożem podzielić na osiem trójkątów.
Każdy zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Blaszkę przykryć i odstawić na około 40 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Piec około 20 minut w 180 C.
Smacznego!
mm.. ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. rewelacja!
OdpowiedzUsuńo uwielbiam rogale
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogale z makiem, a takie robione w domu muszą być wyborne :)
OdpowiedzUsuń