poniedziałek, 13 lutego 2012

Pralinki z mascarpone



  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej do obtoczenia



Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.
Ser mascarpone miksować aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki, ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek. Maczać pralinki lub polewać je czekoladą.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz