sobota, 25 lutego 2012

Szarlotka


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanka drobnego cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g zimnego masła lub margaryny 
  • 4 jajka 


Jabłka:

  • 2 kg jabłek 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka cynamonu


Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać cukier waniliowy i cynamon. Podsmażyć parę minut.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni.
Jedną część ciasta rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Położyć pianę z białek na jabłka i na wierzch położyć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


*gdyby w czasie pieczenia wierzch za bardzo się zarumienił wystarczy położyć kawałek folii aluminiowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz