środa, 7 marca 2012

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 34g roztopionego masła
  • 13g drożdży
  • 84ml mleka
  • 54g cukru
  • pół słoika dżemu

Drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Ostawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy dżemem, zwijamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać np. kruszonka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto ok. 40 minut.

Smacznego!


1 komentarz: