wtorek, 13 marca 2012

Rolada czekoladowa / Chocolate roulade

Tak pyszna,
że połowa rolady została zjedzona
zanim trafiła do lodówki.

























Biszkopt:

  • 60g mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 jajka 
  • 90g cukru pudru 
  • 50g stopionego masła 

Krem:

  • 200g ciemnej czekolady 
  • 250ml śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić. Mąkę i kakao przesiać.
Jajka z cukrem pudrem ubijać 5 minut na puszystą masę. Dodawać powoli mąkę z kakao i miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Dodać ostudzone masło i również miksować do połączenia składników (można również mieszać łyżką). Ciasto wylać na blaszkę i piec 12 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto na ręcznik kuchenny, zwinąć w roladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać powoli śmietanę. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Schłodzony krem miksować na najwyższych obrotach ok. 5 minut, aż będzie puszysty i gęsty.
Ciasto rozwinąć, posmarować połową kremu i zawinąć w roladę. Resztą kremu posmarować ciasto na zewnątrz. Schować do lodówki.

Smacznego!

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz