środa, 23 maja 2012

Ciasteczka z polewą i kokosem / Cookies with chocolate and coconut



  • 230 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz pokrojonym masłem i zagnieść na grudkowatą masę. Dodać do niej żółtka oraz cukier waniliowy, po czym  wyrobić ciasto i uformować z niego kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.

Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykroić dowolny kształt i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Wstawić ciastka do nagrzanego do 175 stopni piekranika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu, przestudzone polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Rozłożyć na kratce do zastygnięcia.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wyglądają na pyszne, szczególnie ta czekolada wygląda bardzo kusząco, ja kupuję gotową czekoladę do polewania Fin Care z Lidla, pysznie mleczna.

    OdpowiedzUsuń