czwartek, 1 listopada 2012

Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą / Chocolate cake with chocolate icing




Ciasto:

  • 125g masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka w temp pokojowej
  • 1 łyzeczka esktraktu z wanilii
  • 40g kakao
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml mleka
  • 260g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa

  • 75g masła, miękkiego
  • 345g cukru pudru + ewentualnie więcej w razie potrzeby
  • 50g kakao
  • 60 ml mleka + ew. więcej jeżeli zajdzie potrzeba
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.

W misce miksuj masło i cukier przez ok 4 minuty. Dodawaj pojedynczo jajka, dobrze ubijając, następnie dodaj wanilię.
W oddzielnej misce, rozpuść kakao we wrzącej wodzie i dodaj do tego mleko.
Przesiej suche składniki.

Mieszając delikatnie, dodaj kilka pełnych łyżek mąki do mikstury ciasta. Potem dodaj kilka pełnych łyżek mikstury kakaowej. Kontynuuj dodawanie - mąka i kakao - aż wszystko razem wymieszasz.
Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, obręcz wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
Wlej ciasto.

Piecz 40-45 minut.
Wyłącz piekarnik i studź ok 5 minut nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie wyjmij i ostudź zupełnie.

Obetnij czubek i pokrusz go na talerzu. 
Ułóż ciasto na paterze. Żeby jej nie ubrudzić, połóż na paterze pocięty papier do pieczenia.

Polewa
Ubij masło mikserem średnią prędkością przez pare minut
Dodaj połowę cukru pudru i całe kakao, najpierw szpatułką rozgnieć masło ze składnikami i miksuj przez ok 3 minuty.
Mikserem na niskich obrotach dodaj mleko i wanilie.
Dodaj resztę cukru pudru, zagnieć szpatułką i miksuj przez ok 3 minuty.

Jeżeli lukier musi być bardziej sztywny, dodaj jeszcze cukru pudru, jeżeli potrzebuje być zmiękczone dodaj troszkę mleka - po 1 łyżce stołowej.

Lukrem wysmaruj ciasto, posyp pokruszonym ciastem i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem usuń papier do pieczenia.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ciacho wygląda fantastycznie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę ostatnio u mnie za słodko.. ale mimo wszystko chyba bym się nie oparła przed kawałkiem ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że czekoladowe ciasto, to jeszcze czekoladowa polewa... Kusisz, oj kusisz straszliwie! :)

    OdpowiedzUsuń